Θεατρική παράσταση-Η φάρμα των ζώων


Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο στην μνήμη της Αμαλίας, που δούλεψε τόσο πολύ για την πραγματοποίηση της παράστασης, που ήταν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα (και δικαιολογημένα), που την θεωρούσε ίσως την καλύτερη δουλειά του σχήματος και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν παρούσα.Η θεατρική παράσταση, «Η φάρμα των ζώων», παρουσιάζεται την θεατρική περίοδο 2012-2013, στο θέατρο Κνωσός-Λάμπρος Τσάγκας σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου.

Πρόκειται για ένα κόσμημα μέσα στις αθηναϊκές σκηνές. Μια παράσταση δουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τα σκηνικά, τα κοστούμια, η διδασκαλία και η κίνηση των ηθοποιών, η μουσική, τα τραγούδια, οι χορογραφίες.

Ένας θίασος δέκα ηθοποιών, καθοδηγημένων με αριστοτεχνικό τρόπο, γεμίζει την ευρύχωρη σκηνή του παλαιού κινηματογράφου Κνωσός, επάνω στην ομώνυμη οδό, που είναι κάθετη στην Πατησίων στην στάση Καλιφρονά.

Για το βιβλίο του Τζώρτζ Όργουελ, πάνω στο οποίο βασίζεται το έργο, έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά η επικαιρότητά του επιβάλλει να ειπωθεί κάτι ακόμα. Ουσιαστικά, αποτελεί μια σάτιρα επάνω στην διάψευση των ιδανικών μιας κοινωνίας, που στην προσπάθειά της για να αποτινάξει τον ζυγό της εκμετάλλευσης, βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά σε ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και στυγνής τρομοκρατίας. Μια αλληγορία, όπου τα διάφορα ζώα εκφράζουν διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων, έτσι ώστε η ταυτοποίηση κάθε ζώου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που του αποδίδονται, να αντιστοιχεί και σε ιδιαίτερες ανθρώπινες συμπεριφορές. Ενώ το βιβλίο ουσιαστικά παραπέμπει στην σταλινική περίοδο και στην μετατροπή της επανάστασης σε ένα διεφθαρμένο, δικτατορικό καθεστώς, ουσιαστικά είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Έρχεται να αποκαλύψει, πως η χειραγώγηση των μαζών από λαϊκιστές κάθε λογής και κοπής, που βαφτίζουν το προσωπικό τους συμφέρον μέσα στην κολυμβήθρα των ιδεολογιών, διαστρέφουν την αλήθεια και οδηγούν τον λαό στην δουλεία και στην απόγνωση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φάρμα, η σκηνή είναι στρωμένη με άχυρα. Ο σκηνοθέτης δεν έχει κρύψει τους ηθοποιούς κάτω από στολές ζώων. Ο θεατής γνωρίζει και βλέπει, ότι έχει να κάνει με ανθρώπους, οι οποίοι απλώς φέρουν κάποια εξαρτήματα που παραπέμπουν στο ζώο που παριστάνουν και με τις κινήσεις του σώματος τους, τις εκφράσεις και την χροιά της φωνής τους, μιμούνται το ζώο που τους αντιστοιχεί. Παρακολουθούμε έναν απόλυτο συντονισμό κίνησης και λόγου. Η σταδιακή «ανθρωποποίηση» των γουρουνιών, η μετατροπή τους σε ζώα «πιο ίσα» από τα υπόλοιπα, γίνεται με τέτοια φυσική συνέπεια,  που ο θεατής χάνει την αίσθηση του θεατρικού χρόνου.

Η παράσταση απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, που ακόμα αντέχει να αντιστέκεται στις σειρήνες του λαϊκισμού, που μας έχει περικυκλώσει από παντού. Σε μεγάλους και παιδιά και ιδιαίτερα σε οικογένειες. Το εισιτήριο της παράστασης κοστίζει 10 ευρώ, σχεδόν όσο και ο κινηματογράφος, 7 ευρώ το παιδικό-φοιτητικό και επίσης υπάρχει οικογενειακό εισιτήριο που κοστίζει 15 ευρώ, για όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί. Για τους ανέργους με επίδειξη της ταυτότητας είναι δωρεάν. Αν κάτι μπορεί να τραβήξει από τον βούρκο την κοινωνία, αυτό είναι η ποιότητα στην τέχνη, γι’ αυτό και την πολεμούν απαξιώνοντας την, χτυπώντας τους δημιουργούς της  φυσικά και φραστικά, οι νεόκοποι αγκιτάτορες του φασισμού.

Συντελεστές:

Μετάφραση-Απόδοση τραγουδιών: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Σκηνικά-κοστούμια-μάσκες: Απόστολος-Φωκίων Βέττας
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Φραγκιά
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Τσάγκας

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:

Αφροδίτη Αντωνάκη: Κότα-Βενιαμίν-Περιστέρι
Στέργιος Αποστολίνας: Χιονόμπαλος-Δικηγόρος-Άλογο
Τάσος Δέδες: Φωνακλάς
Φρόσω Ζαγοραίου: Καλή-Γάτα-Κότα-Πρόβατο
Δανάη Καλαχώρα: Χαϊδεμένη-Λευκή-Κότα-Πουλί
Θεμιστοκλής Καρποδίνης: Ναπολέων
Σταύρος Κώττας: Παλαιστής-Κότα-Πρόβατο
Νίκος Λύτρας: Αφηγητής
Πασχάλης Μερμηγκάκης: Αγρότης-Αγελάδα-Πρόβατο-Κότα-Άλογο
Λάμπρος Τσάγκας: Στρατηγός-Μωϋσής-Γείτονας

Κατασκευές σκηνικών:

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Τσάγκας, Γιάννης Μπίμης
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Τσάγκας, Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Ζημιανίτης, Μυρτώ Καραπιπέρη, Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή κοστουμιών: Βούλα Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: