Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Επίλογος (Hayuta and Berl)

 


Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει την δικιά σου μελαγχολία… έλεγε το παλιό τραγουδάκι του Σαββόπουλου. Η ζωή έχει αλλάξει πολύ και το ηλικιωμένο ζευγάρι ο
Berl (Yosef Carmon) και η Hayuta (Rivka Gur) είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας είτε λόγω «ιδεολογικής αρτηριοσκλήρυνσης», (έκφραση που θα άρεσε στους σύγχρονους ιδεολογικούς ινστρούχτορες του νεοφιλελευθερισμού) δεν μπορούν να προσαρμοστούν σ’ αυτήν.

Ο ισραηλινός σκηνοθέτης Amir Manor με την ταινία «Επίλογος» γράφει τον επίλογο μιας κοινωνίας και μιας εποχής. Οι πρωταγωνιστές της, αποκαμωμένοι οικονομικά, και περιθωριοποιημένοι κοινωνικά ψάχνουν την διάθεση για να αντιδράσουν, παραιτούνται και αποχωρούν.

Στο Ισραήλ, μια χώρα που χτίστηκε από το μηδέν, από ανθρώπους ξεριζωμένους, μια χώρα όπου η χαρά της εργασίας, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, τα ιδανικά, η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο, έκαναν τους ανθρώπους να παραμερίσουν τον έμφυτο ατομισμό για να δημιουργήσουν δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, στη χώρα των κιμπούτς και του προλεταριακού σιωνισμού, οι άνθρωποι φαίνεται να χάνουν τον κοινωνικό τους προσανατολισμό.

Ο σκηνοθέτης με πλάνα στενά, κλειστοφοβικά και με εξαιρετική καθοδήγηση στους ηθοποιούς, πετυχαίνει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς μελοδραματισμούς αλλά και χωρίς τον εξωραϊσμό του παρελθόντος. Δεν λείπουν οι πινελιές αισιοδοξίας και οι συμβολισμοί.

Η υπαίθρια καντίνα κατεβάζει τα ρολά, ο θεατής ξέρει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει όσο οι άνθρωποι ονειρεύονται.

trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια: